hits

Disse kan erstatte David de Gea

kommentarer


Foto: Carl Recine / Reuters Scanpix

Av Øyvind Garnes Loftheim

Ryktene i engelske medier vil ha det til at Manchester Uniteds keeper David de Gea er på vei til Real Madrid. Den spanske stjernekeeperen kom til Manchester fra Atletico Madrid sommeren 2011. Etter en noe vaklende start i Premier League, har 24-åringen vokst til å bli en av ligaens aller beste keepere, om ikke den beste. 

Real Madrid har i dag to keepere som kjemper om plassen i startelleveren; klubblegenden Iker Casillas og costaricaneren Keylor Navas, som ble hentet til klubben etter strålende prestasjoner i Brasil-VM. Iker Casillas har de siste årene vist en nedadgående formkurve - den har faktisk vært dårlig så lenge at det knapt kan kalles en formkurve - det virker som at keeperen er permanent ferdig på det aller øverste nivået. Jeg tror også at Real Madrid ønsker et større navn på keeperplassen, og at man dermed ikke gir plassen videre til Keylor Navas, men beholder han som en back-up. 

David de Gea kan tikke av i alle boksene Real Madrid måtte ha. Han er god nok, han har fremtiden foran seg, han kommer til å bli fast på det spanske landslaget, og han er nettopp det - spansk. Kontrakten hans går ut sommeren 2016 - det vil si etter neste sesong. Det gir Manchester United to valg (om han velger å dra): Selge i sommer, eller la keeperen gå som bosman-spiller neste sommer. Da får de nye godt av hans tjenester i én sesong til, men mister muligheten til å få penger for han. I tillegg vil han jo da eventuelt ta plassen til erstatteren, og klubben utsetter da bare det uunngåelige. 

Enten Real Madrid henter David de Gea nå eller neste sommer, er én ting klart om spanjolen forsvinner: Manchester United trenger en erstatter. Men hvem blir det?

I vinter hentet Manchester United den tidligere Barcelona-keeperen Victor Valdes. Spanjolen har slitt med skader, men så vidt jeg vet er han spilleklar. Der har United en erstatter på kort sikt. Men jeg tror nok at Manchester United vil lete høyt og lavt etter en langtidserstatter. Det man håpet var at David de Gea skulle være den keeperen de kunne stole på de neste 15-årene, men sånn ser det ikke ut til å bli. Så nå må man sannsynligvis finne en ny. 

Disse fem keeperne bør være aktuelle for Manchester United:

1. Hugo Lloris - Tottenham (28 år gammel). Franskmannen er trolig førstevalget til Manchester United. Kom fra Lyon til Tottenham, og har utviklet seg til å bli en solid Premier League-keeper. Kan oppnå større ting i Manchester United enn han kan i Tottenham, og i så måte er det ikke vanskelig å se for seg at han vil bli fristet. Er kaptein for det franske landslaget. Sies å være svært profesjonell, og har mange - og sannsynligvis de beste - årene av karrieren foran seg. 

2. Tim Krul - Newcastle (27 år gammel). I mine øyne er Krul en av de beste keeperne i Premier League. Den hollandske landslagskeeperen kjenner selvfølgelig svært godt til Louis Van Gaal som var landslagstrener inntil i sommer. Har massevis av Premier League-erfaring, og bør være ganske enkel å lokke vekk fra et Newcastle som holder på å falle fra hverandre. Vil ikke være den samme stjernesigneringen som Lloris, men kommer garantert til å gjøre en god og solid jobb for klubben i mange år fremover. 

3. Peter Cech - Chelsea (32 år gammel). Dette er nok ikke mannen jeg ville satt pengene mine på at ender opp i Manchester United, men jeg tror heller ikke at det er helt usannsynlig. Spiller for rivalene, men glem ikke at Juan Mata gjorde det samme. Chelseas førstekeeper heter Thibaut Courtois, og han kommer nok til å være fast i gode 15 år fremover. Det setter Peter Cech fullstendig på sidelinjen, og det er nok ikke en situasjon tsjekkeren ønsker å godta på permanent basis. Cech er bare 32 år gammel, noe som ikke er særlig høyt for en keeper. Bør ha minst fem år igjen av karrieren om motivasjonen er på plass. Etter å ha vist noen svakhetstegn var tsjekkeren tilbake for fullt sesongen før han mistet plassen til Courtois. Kan absolutt bli en slags Edwin van der Saar for Manchester United. 

4. Samir Handanovic - Inter (30 år gammel). Slovenske Samir Handanovic har lenge blitt sett på som en av de mest undervurderte keeperne i verden. Ble hentet til Inter for drøyt ?11m i 2012, og det er ikke urealistisk å se for seg at Manchester United må ut med nærmere 20 millioner pund for å sikre seg spilleren, ettersom konkurransen trolig blir stor, fra blant andre Liverpool. Det store aberet her er at han ikke har erfaring fra Premier League, noe som øker risikoen litt. 

5. Mattia Perin - Genoa (22 år gammel). Den yngste av de aktuelle keeperne. Mattia Perin spås en lysende karriere, og der de Gea sannsynligvis tar over for Iker Casillas på det spanske landslaget, er det ventet at Perin tar over for Gianluigi Buffon på det italienske landslaget. Her vil jo alder og erfaring spille inn - Perin vil være det mest usikre av disse fem alternativene, men har i gjengjeld potensial til å bli en keeper Manchester United kan stole på i mange år fremover. Om United velger å beholde Victor Valdes en stund gir en Perin-signering mer mening - da kan spanjolen veilede italieneren, og steppe inn dersom han viser seg å ikke ha Premier League-nivået inne. 

Hvem tror du blir Manchester Uniteds neste førstekeeper om David de Gea drar til Real Madrid? Kommentér under :-)