hits

Fem tanker om Tippeligaen, runde 2

kommentarer


Vålerengas nye stjerne, Ghayas Zahid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix

Av Øyvind Garnes Loftheim

1. Hvor lenge klarer Vålerenga å beholde kometen? Ghayas Zahid var igjen toneangivende for Vålerenga. Den offensive midtbanespilleren hadde en fantatisk fjorårssesong, men havnet noe i skyggen av toppscorer Vidar Örn Kjartansson. Mens Vålerenga venter på å få det beste ut av den nyinnkjøpte (super?)spissen Deshan Brown, er det Oslo-gutten Ghayas Zahid som stjeler overskriftene. En fantomscoring mot Sarpsborg skrur ikke akkurat ned forventningene, og nå spørs det om VIF klarer å beholde spilleren særlig lengre enn de klarte med Harmeet Singh, Etzaz Hussain og Mohammed Fellah. Jeg håper det, for Vålerengas skyld. For her sitter de på en juvel som klubben bør kunne tjene gode penger på den dagen han blir solgt til et utenlandsk klubb, slik man gjorde med Håvard Nielsen og Mohammed Abdellaoue - her må klubben være forsiktig, og spille kortene sine riktig. 

2. Hvor mange scorer Ola Kamara? Molde skapte mange sjanser mot Odd, men det var kun Mohamed Elyounoussi som klarte å sette ballen i nettet. Mot Bodø/Glimt ble nevnte Elyounoussi også målscorer, men overskriftene stjal Ola Kamara. Den innleide spissen fortsatte den flotte formen fra treningskampene, og scoret to mål - noe som definitivt må lette presset spilleren har fått på seg før sesongstart. Kamara virker som en som innehar masse av den ikke-kvantifiserbare ferdigheten "naturlig målscorer", og kommer nok til å være den Molde-spilleren som kommer til flest sjanser - og flest mål. Hard konkurranse til tross - jeg tror Kamara blir toppscorer i Tippeligaen 2015. 

3. Hvor lenge er det ro i Drammen? Strømsgodset klarte bare 1-1 mot "lillebror" Mjøndalen, og står nå med fattige ett poeng på de to første kampene. Det er fem poeng bak RBK. Strømsgodset gjorde lurt i skru ned forventningene før seriestart - og det er naturlig at klubber uten store økonomiske muskler har mellomsesonger. Men publikum vil alltid forvente fremgang, og akkurat det har det vært lite å spore av i Drammen i det siste. David Nielsen fikk en vanskelig oppgave med å videreutvikle prosjektet til Deila, men om det skulle gå lang tid før Godset kommer tilbake på vinnersporet, vil det ikke bli enkelt å være David Nielsen fremover.

4. Rosenborg står frem som en gullkandidat. 5-0 mot Ålesund beviste ikke så veldig mye, men når Rosenborg slår til knuser Haugesund på bortebane, fremstår de mye mer solid enn jeg trodde før seriestart. Feiende fin angrepsfotball av den sorten som beviser at Kåre Ingebrigtsen har fått skapt et kollektiv. Å skape et lag som fungerer er vanskeligere, men også mer pålitelig enn å satse på enkeltspilleres magi. Rosenborg angriper med mange mann, og det gjør at de kommer til mange målsjanser. Det er også veldig positivt at det er mange forskjellige spillere som scorer - det gjør det ekstremt vanskelig for motstanderen å ta ut spillere i boksen når alle kan score. 

5. Hvor mye kan vi si om hvordan Tippeligaen blir etter bare to runder? Wikipedia har en fin funksjon på sin side over Tippeligaen 2014. Der kan man se hvordan tabellen så ut etter to serierunder i 2014. På den tabellen ligger Stabæk, Lillestrøm og Sarpsborg på de tre øverste plassene, og Sandnes Ulf, Sogndal og Brann (16) på de tre siste. I år synes jeg Odd, Molde og Rosenborg allerede utmerker seg. Molde gikk på en smell i første serierunde (mot nettopp Odd), og lider litt av det når vi ser på tabellen, men Rosenborg og Odd begge står med full pott etter to kamper. I bunn finner vi Tromsø og Bodø/Glimt, og begge klubbene virker som klare nedrykkskandidater. Men alt i alt er det nok for tidlig å spå noe som helst, bortsett fra at de tre antatt beste lagene garantert havner i toppen i år også.