hits

Fra utskjelt til United-helt

kommentarer


HELT: Ashley Young har hatt en vidunderlig vår. Foto: Richard Sellers / AFP/NTB Scanpix

Av Jens Friberg

Ashley Young har blitt kroneksempelet på Uniteds snuoperasjon denne våren. Nå spiller de virkelig som et mesterlag.

Det er et ordtak som sier at form betyr ingenting i lokaloppgjør. Søndagens Manchester-derby dementerer det så til de grader, for denne kampen var et resultat av en klar utvikling de siste månedene.

Manchester City sliter med å få uttelling tross sine utallige superstjerner. Mens Manchester Uniteds offensive kanoner har endelig begynt å finne hverandre på jevn basis. Men den kanskje største helten av dem alle på en dag som dette, det er Ashley Young.

Han, og en annen helt ved navn Marouane Fellaini, har fått enormt med kritikk etter sine overganger til storklubbene. Verken David Moyes eller Louis van Gaal, til å begynne med i alle fall, fant gode roller for disse to. Med to målgivende og ett mål, sørget Ashley Young for å spille seg ytterliggere inn i United-fansens hjerter i ettermiddag.

Nå er alle helt fundamentale brikker i Uniteds offensive spill og van Gaal bør få æren for det. Det tok tid - men da de perfekte rollene endelig ble funnet, løsnet det så til de grader.

Manchester Uniteds offensive kombinasjoner ble rett og slett for mye for Citys forsvarere i dag, og slik har United fremstått de siste fire kampene. Det er altså gått for langt til at det er unntaket - et offensivt samspilt United er endelig blitt hverdagskost.

Bra nestesesong?
Troen på neste sesong er det som har holdt mange Liverpool-supportere ved motet de siste årene. Nå er det Manchester Uniteds mange fans som bør se på neste sesong med stor optimisme. Når man kan vinne så overbevisende mot så gode lag (Tottenham, Liverpool og nå City) selv uten en verdensstjerne som Angel di Maria på banen fra start - hvem vet da hvor grensen går når han kommer ordentlig i gang?

Valget på Louis van Gaal som Moyes' erstatter ble heftig kritisert og meningene var mange om hvorfor nederlenderen ikke skulle få en god opplevelse i Manchester. Og de åpnet svakt, de spilte begredelig og alle kritikerne hadde rett etter halvspilt sesong - og vel så det.

Måten han og Manchester United har snudd den vonde trenden på, er intet mindre enn beundringsverdig. Nå spiller de som et mesterlag og neste sesong kan faktisk ble helt fenomenal om ikke noe drastisk skjer i sommer.

Uansett har de sikret en grunnmur som det kan bygges et solid lag på.

Flere spørsmål
Samtidig bringer neste sesong med seg spill i Champions League og det er fortsatt en del spørsmål som krever svar i Manchester. Som for eksempel på hvem som kan sørge for at Uniteds forsvar blir stabilt godt gjennom en hel sesong. For dagens baklengsmål var av den absolutt billige sorten, og den store forsvarssjefen er de ikke nærmere å finne - selv om det offensive nå sitter som et skudd.

Men det er det ingen som tenker på i dag. 4-2 over Manchester City er høydepunktet i den store snuoperasjon og gleden over seieren vil vare lenge.

For Manchester City burde varsellampene begynne å blinke for alvor nå. Manuel Pellegrini får virkelig ikke skikk på laget for tiden og grunnene til det kan være mange. Faktorer som alder, metthet og primadonnanykker har blitt nevnt i fleng, sannsynligvis er det en kombinasjon av disse.

Men i dag var ikke noen av disse grunnen til nederlaget: Manchester United var bare best over hele linja.