hits

Martin Ødegaard bør ta en titt på denne listen

kommentarer

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Ruben Sprich / Reuters scanpix

FIFPro kåret tidligere denne uken årets lag i verden i 2014. Kåringen var en oppladning til den gjeve Gullballen, som Cristiano Ronaldo vant, og havner også i skyggen av kåringen som stort sett står mellom Lionel Messi og nevnte Ronaldo. 

Årets lag i verden kårer ikke de elleve beste spillerne i verden - man kårer den beste keeperen, de fire beste forsvarsspillerne, de tre beste midtbanespillerne og de tre beste angriperne. Man ser ikke på hvor balansert dette laget er, eller hvordan de fungerer sammen. Ifølge FIFPro selv har titusenvis av profesjonelle spillere fra hele verden stemt frem dette laget:

Keeper: Manuel Neuer

Forsvar: Sergio Ramos - Thiago Silva - David Luiz - Philipp Lahm

Midtbane: Andres Iniesta - Toni Kroos - Angel di Maria

Angrep: Arjen Robben - Lionel Messi - Cristiano Ronaldo

Basert på hva jeg har lest på sosiale medier er det ikke veldig mye uenighet rundt dette laget. Noen vil bytte ut enkeltspillere, men stort sett synes man at spillerne som er her har fortjent det. 

Jeg vil heller ikke kommentere de utvalgte spillerne i dette blogginnlegget, men jeg synes det er veldig interessant å se hvor mye disse spillerne kostet ved sin hittil siste overgang. Alle summer og årstall er hentet fra Transfermarkt.com. Alle priser er i Euro, men formatteringen gjør dem om til "?".

Manuel Neuer: Hentet fra Schalke til Bayern München 1. juli 2011. Pris: ?27.5m

Sergio Ramos: Hentet fra Sevilla til Real Madrid 31. august 2005. Pris: ?27m

Thiago Silva: Hentet fra Milan til PSG 14. juli 2012. Pris: ?42m

David Luiz: Hentet fra Chelsea til PSG 1. juli 2014. Pris: ?49.5m

Philipp Lahm: Akademiprodukt i Bayern München. 

Andres Iniesta: Akademiprodukt i Barcelona

Toni Kroos: Hentet fra Bayern München til Real Madrid 17. juli 2014. Pris: ?30m

Angel di Maria: Hentet fra Real Madrid til Manchester United 26. august 2014. Pris: ?75m

Arjen Robben: Hentet fra Real Madrid til Bayern München 28. august 2009. Pris: ?24m

Lionel Messi: Akademiprodukt i Barcelona

Cristiano Ronaldo: Hentet fra Manchester United til Real Madrid 1. juli 2009. Pris: ?94m

NB: "Akademiprodukt" er her brukt som en fellesbetegnelse for spillere som kom til klubben i en så ung alder at man ikke betalte overgangssum (ifølge Transfermarkt). Det kan jo hende at man har måttet betale noen små summer og utdanningskompensasjon og lignende, men jeg fant ikke noe om dette på Transfermarkt. 

Samlet pris: ?369m. Gjennomsnitt: ?33.5m

Gjennomsnittspris per posisjon:

Keeper: ?27.5m

Forsvar: ?39.5m

Midtbane: ?35m

Angrep: ?42.5m

Disse tallene er ganske høye, men blir likevel en del lavere fordi én spiller i hver kategori, bortsett fra keeper, får verdien 0, men likevel blir regnet med i gjennomsnittet. 

Vi ser også at tallene for hver kategori er overraskende like. Nå har vi en veldig få tall, noe som gjør det statistiske grunnlaget svakt, men om vi skal trekke noen slutninger, så er det at forsvarsspillere i alle fall ikke er en lavpris-vare om dagen. 

At hele tre av elleve spillere kom gratis som ungdomsspillere til sine respektive klubber, synes jeg er imponerende. Ikke bare har de kommet gratis til klubbene, men de har også vært lojale gjennom hele karrieren. Det er noe å tenke på i diskusjonen rundt Martin Ødegaard. Tre av elleve spillere på årets lag i verden har altså kommet til storklubbene i ung alder, i stedet for å gå gradene i mindre ligaer og mindre klubber, og har i tillegg gjort det så godt at klubben har villet beholde dem hele karrieren. Dette gjelder altså Lionel Messi, Andres Iniesta og Philipp Lahm. Kan disse spillerne klare å slå i gjennom i så store klubber, kan Martin Ødegaard klare det også.

Strømsgodset-spilleren kommer nok ikke gratis slik som de tre andre, men han kommer til klubben i relativt ung alder, og får en del år på seg før det forventes at han slår i gjennom på førstelaget. Det blir nok ikke enkelt, men disse tre spillerne viser at det ikke er umulig. Ja, konkurransen i Real Madrid er knallhard, men Messi måtte kjempe om en startoppstilling mot spillere som Deco, Henrik Larsson, Samuel Eto'o, Andres Iniesta og Ronaldinho. Ikke akkurat lettvektere det heller, og spesielt ikke på den tiden. 

Legg også merke til at Barcelona har to spillere med på listen, og at begge er såkalte akademiprodukter. Det viser selvfølgelig at de er blant de aller beste i verden på talentutvikling, men det tyder jo på at de kanskje ikke har truffet helt på overgangsmarkedet, til tross for at de har brukt store penger.

Vi ser også at Manchester United har vært involvert i de to største overgangene; salget av Cristiano Ronaldo og kjøpet av Angel di Maria. 

Personlig synes jeg at kjøpet av Toni Kroos virker som en ekstremt god handel for Real Madrid. Spilleren er bare 25 år gammel, kom som regjerende verdensmester i fotball fra en av de største klubbene i verden, og kostet ?30m - altså rundt 25 millioner britiske pund på den tiden. Toni Kroos kostet altså mindre enn spillere som Wilfried Bony og Adam Lallana, for å nevne noen. 

Men Bayern München har ikke bare gjort dårlige handler - kjøpene av Manuel Neuer og Arjen Robben fremstår som to ekstremt gode handler. Manuel Neuer var et kjøp som er ganske typisk; den største klubben i ligaen kjøper de beste spillerne fra konkurrentene, og gjerne noen år før resten av verden kaster seg inn i kampen om spilleren. Litt av den samme strategien som da klubben hentet Mario Götze fra Borussia Dortmund. Man utnytter sin suverene økonomiske situasjonen til å både styrke eget lag, men også svekke konkurrentene. Samtidig henter man nasjonale spillere, og man vet nøyaktig hva man får.

Kjøpet av Arjen Robben var en helt annet type kjøp. Bayern gjorde et røverkjøp da de hentet hollenderen fra Real Madrid, slik man ofte kan gjøre når storklubbene har kjøpt litt for mange spillere (i dette tilfellet Cristiano Ronaldo og Kaka). Dette var en litt mer dristig overgang for Bayern, men prisen var så lav at klubben tok sjansen. Og det har de virkelig fått betalt for, og Robben har gjennom flere år vært en av verdens beste spillere, mye på grunn av sine ekstremferdigheter offensivt. 

Til slutt må jeg innrømme at jeg er litt skuffet over at det ikke er flere typiske røverkjøp på denne listen. Vi husker alle hvilken enorm teft Arsène Wenger viste da han hentet Patrick Vieira til Arsenal, eller hvilket røverkjøp Manchester United gjorde da de hentet Eric Cantona. Listen viser, dessverre i mine øyne, at man stort sett må betale ganske dyre summer for å hente de beste spillerne i verden, om man ikke henter dem som ungdomsspillere. 

Men jeg må også legge til det listen ikke viser, nemlig alle de spillerne som har blitt hentet for summene nevnt ovenfor, men som ikke er i diskusjonen om verdens beste spillere. Selv om man kanskje ikke kan gjøre røverkjøp lenger, så kan man i alle fall fortsatt gjøre mange dårlige kjøp.